Decizie istorică a instanței: șoferii nu trebuie să prezinte asigurarea RCA la controlul polițiștilor. În schimb, organele de control sunt obligate să verifice existența asigurării RCA în baza de date a asigurărilor.
Sunt ani de zile de când polițiștii insistă că neprezentarea asigurării RCA la control reprezintă contravenție, în ciuda unor decizii judecătorești care au anulat astfel de sancțiuni. Agenții se bazează pe o prevedere a Codului Rutier care spune că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, „precum și alte documente prevăzute de lege”.
Desigur, „alte documente prevăzute de lege” lasă loc la interpretări în limite largi, dar astfel de interpretări au fost semnificativ restrânse după adoptarea noilor norme ASF pentru asigurările RCA. Mai exact, noile prevederi arată că dovada asigurării RCA poate fi prezentată în format fizic, format electronic, sau prin interogarea bazei de date a asigurărilor RCA. Prin decizia Judecătoriei Alba Iulia, această a treia posibilitate a devenit obligatorie pentru polițiști în cazul în care șoferii nu au la ei polița RCA în format fizic sau electronic.
Astfel, Judecătoria Alba Iulia a anulat o amendă de 870 lei aplicată de Poliția Rutieră unui șofer care, oprit în trafic pentru că depășise viteza legală, nu avea asupra lui polița RCA nici în format fizic și nu a putut s-o prezinte nici în format electronic. Magistrații au motivat decizia prin argumentul că „agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic”.
„Agentul constatator a arătat că petentul nu a avut asupra sa nici în format fizic și nici în format electronic polița de asigurare RCA a remorcii, însă, din analiza textului de lege de mai sus, dar și a articolului 35, aliniatul 2 din OUG nr. 195/2002, polița de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate polițistului rutier. Astfel, conform aliniatului 2 al articolului 35 din OUG nr. 195/2002, participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”, se arată în motivarea unei decizii a Judecătoriei Alba Iulia.
„Cu referire la documentele prevăzute de alte acte normative, ca urmare a modificării Normei ASF nr. 20/2017, mai exact a articolului 10, aliniatul 1, litera c, polițistul rutier avea posibilitatea interogării bazei de date cu asigurările obligatorii pentru a stabili dacă petentul deținea sau nu poliță de asigurare RCA valabilă. Astfel, articolul 10, aliniatul 11, litera c) din Norma 20/2017 prevede că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, se poate face prin oricare din următoarele modalități:
Rezultă, așadar, că în cazul neprezentării poliței de asigurare pe suport hârtie sau în format electronic, agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic”, se mai arată în motivarea deciziei.
Chiar dacă șoferii nu sunt obligați să prezinte la control asigurarea RCA, asta nu înseamnă că aceasta nu este în continuare obligatorie. Legislația prevede pedepse drastice pentru șoferii care nu încheie asigurare RCA la mașină.